logo

Nytt fra Q3: Tvisteløsning

Høyesteretts avgjørelser bidrar til å tydeliggjøre spillereglene for advokater i prosedyre. Nylige dommer og oppdateringer i Advokatveiledningen gir innsikt i alt fra sakskostnader til bevisforbud, og viser hvordan rettslige rammer stadig nyanseres for å sikre både rettferdighet og effektivitet.

HR-2024-1862-U – sakskostnader til den tapende part

I HR-2024-1862-U avklarte Høyesterett et prinsipielt spørsmål om adgangen til å få tilkjent sakskostnader når en part ikke har vunnet saken. Saken gjaldt anke over lagmannsrettens sakskostnadsavgjørelse i en tvist der saksøkeren krevde midlertidig forføyning mot krenkende innlegg på Facebook. Lagmannsretten mente at tingretten tok feil ved å avvise begjæringen om midlertidig forføyning, men i mellomtiden hadde forføyningskravet falt bort siden saksøkte hadde lukket sin Facebook-profil. Ettersom lagmannsretten fant at saksøkeren for tingretten hadde krav på midlertidig forføyning, tilkjente lagmannsretten likevel saksøker sakskostnadene for tingretten etter tvisteloven § 20-2.

Høyesteretts ankeutvalg fant at lagmannsretten hadde bygget på uriktig grunnlag når de tilkjente saksøker sakskostnader etter tvisteloven § 20-2. Lagmannsretten hadde bygget på praksis etter tvistemålsloven om hva som ville ha vært riktig utfall av saken på tidspunktet for tingrettens kjennelse. Ankeutvalget fremholdt imidlertid at rettstilstanden ikke er videreført i tvisteloven, og at det ikke er adgang til å innfortolke ulovfestede unntak i tvistelovens regler for sakskostnadsansvar. Hvorvidt den tapende part for lagmannsretten likevel kunne tilkjennes sakskostnader, måtte løses etter tvisteloven § 20-4.

HR-2024-1342-U – sakskostnadsansvar når kravet er delvis oppfylt etter stevning er inngitt'

Etter tvisteloven § 20-2 første og annet ledd har en part som har vunnet saken «fullt ut eller i det vesentlige» krav på full erstatning for sine sakskostnader fra motparten. Etter langvarig og fast praksis skal domsresultatet i utgangspunktet holdes opp mot partenes påstander i stevning og tilsvar.

I HR-2024-1342-U fremholder imidlertid Høyesterett at regelen ikke kan gjelde uten unntak. Saken gjaldt en saksøker som hadde nedjustert beløpet som ble krevd i stevningen, som en reaksjon på at kravet senere hadde blitt delvis innfridd av saksøkte. Høyesterett uttaler at «[n]år saksøker har begrenset påstanden fordi kravet delvis er oppfylt av saksøkte etter at stevningen ble inngitt, må vurderingen baseres på hva saksøkeren reelt har oppnådd gjennom saksanlegget», jf. avsnitt 30. Ankeutvalget viste til at lagmannsrettens avgjørelse bygget på feil lovforståelse når det ikke hadde blitt tatt hensyn til at kravet var redusert som følge av oppgjøret fra saksøkte.

HR-2024-1950-U – bevisforbud mot betroelser til advokater må praktiseres strengt

I HR-2024-1950-1950-U avklarte Høyesteretts ankeutvalg rekkevidden av bevisforbudet mot betroelser til advokater i tvisteloven § 22-5. I tvist om mangelsansvar hadde saksøkeren begjært bevistilgang i kommunikasjonen mellom saksøkte og saksøktes underleverandør. Saksøkeren gjorde gjeldende at tvisteloven § 22-5 om bevisforbud mot betroelser til advokater ikke fikk anvendelse på kommunikasjon mellom saksøkte og underleverandøren i tvisten dem imellom.

Ankeutvalget fremholdt at alt som advokaten gjennom klientforholdet får tilgang til på vegne av klienten omfattes av bevisforbudet. Bevisforbudet gjelder uansett hvilken sak den aktuelle korrespondansen gjelder, eller hvilket formål klienten har for kontakten med advokaten. Det var uten betydning om advokaten sto som avsender eller mottaker, så lenge korrespondansen hadde en tilknytning til prosessoppdraget.

Kjennelsen viser at bevisforbudet mot betroelser til advokater i tvisteloven § 22-5 må ha et vidt anvendelsesområde for å ikke undergrave fortrolighetsforholdet mellom klient og advokat.

Høyesteretts advokatveiledning er oppdatert

Høyesterett lanserte 1. oktober 2024 ny utgave av Advokatveiledningen. I den oppdaterte versjonen har Høyesterett inntatt et nytt punkt 14 med tittel «God prosedyre – praktiske råd». Punktet inneholder flere praktiske råd til advokater. De viktigste retningslinjene er knyttet til Høyesteretts rolle som prejudikatsdomstol og punkter om konsentrerte innlegg og utdrag til det som faktisk er viktig for sakens utfall. Ellers gir Høyesterett under dette punktet nyttige råd og instrukser til advokater om den praktiske utførelsen av prosedyren. Retningslinjene tjener også som eksempel for tingretten og lagmannsretten.

Noen av de øvrige endringene i den nye versjonen av Høyesteretts advokatveiledning er:

  • Oppdaterte krav til bestått prøvesak for Høyesterett, jf. punkt 16.5: 1) Det må gis et oversiktlig og korrekt bilde av saken og dens problemstillinger, slik at Høyesterett får et trygt grunnlag for sin avgjørelse. 2) Rettsspørsmålene, rettskildematerialet og de rettssetninger det argumenteres for, må fremstilles og drøftes på en solid måte. 3) Prosedyren må ha en god struktur og form og være tilpasset den tiden advokaten har til rådighet. Krav 1 og 2 veier tyngre enn krav 3.
  • Nye punkter om etterfølgende prosesskriv under punkt 8.3, både om når saken står for ankeutvalget og under den senere saksforberedelsen i henviste saker. Hovedbudskapet er at slike prosesskriv bør begrenses til det som er nødvendig av hensyn til behandlingen av saken, og at argumentasjon om sakens realitet hører til under ankeforhandlingen.
  • Omtale av partshjelpere og muligheten til å inngi skriftlige innlegg under punkt 7.9. Partshjelpere bør vurdere om de skal ha ordet under ankeforhandlingen, eller om det er tilstrekkelig at de gir et skriftlig innlegg.
  • Flere retningslinjer for skriftlige disposisjoner. Disposisjoner bør ikke overstige femten sider i en sak som går over én rettsdag, jf. side 32.
  • Retningslinjer for strømming, inkludert hvordan personvernet ivaretas. Hvilke saker som strømmes, prioriteres ut fra fastsatte kriterier der det legges vekt på om saken har allmenn interesse, om saken handler om myndighetskontroll, og om den har geografisk forankring langt fra Oslo. Variasjon i rettsområde er også et element Høyesterett ser hen til.
  • Flere retningslinjer for bruk av internasjonale rettskilder.
  • Henvisning til artikler for advokater som vil fordype seg mer i prosedyren for Høyesterett.

Nyhetsbrev

Vil du motta relevante nyheter og invitasjoner på e-post?