logo

Frokostseminar:
IPL — innovative kontrakter i en bransje i utvikling

07:15 - 09:00

28. november

Arntzen de Besche, Beddingen 16, Trondheim

Gratis

Bygg- og anleggsbransjen i Norge har vært preget av høyt konfliktnivå og lav innovasjon. Resultatet er unødvendig dyre prosjekter med alt for kostbar og lang planleggings- og byttetid. I dette seminaret ser vi nærmere på IPL-kontrakter — en modell som kan transformere hvordan prosjekter gjennomføres i bygg- og anleggsbransjen.

IPL ("Integrert Prosjekt Leveranse") er i norsk sammenheng en ny og innovativ kontraktsmodell, som blant annet kjennetegnes ved at kontrakten tegnes med flere parter. IPL-modellen legger opp til at det som et minimum skal være en trepartsavtale mellom byggherre, entreprenør, og rådgiver.

Med IPL åpner vi for kontraktuell samhandling mot felles mål i en egen forretningsmodell i alle faser av prosjektet. Partene forplikter seg altså til å samhandle tett – og samlokalisert – fra start til mål. Siden kontrakten sørger for felles insentiver, og samtidig gir entreprenøren økt trygghet for egen økonomi, dempes konfliktnivået og partene allokerer sine ressurser til å trekke i riktig retning.

I USA, Australia og Finland har private og offentlige byggherrer benyttet IPL-kontrakter i lang tid, særlig i prosjekter av stor kompleksitet og verdi, slik som sykehus og store veiprosjekter. I Norge er det så langt kun tre store prosjekter som har gjort bruk av denne kontraktmodellen.

Dette seminaret er særlig aktuelt for offentlige og private byggherrer, eiendomsselskap, entreprenører, og ulike rådgivere (arkitekter, rådgivende ingeniører, jurister mv.).

Foredragsholdere

Vår advokat, Jon Gressett, har ledet våre tream i tre store IPL-kontrakter, og vil innledningsvis redegjøre kort for hovedtrekkene i en IPL-kontrakt. Vi har også fått med oss følgende:

Johan Arnt Vatnan, prosjektdirektør Campus Statsbygg

Johan Arnt er en av Norges mest erfarne prosjektdirektører innenfor bygg og anlegg. Han har særlig erfaring fra gjennomføring av store og komplekse kontrakter med samhandling og IPL, herunder erfaring fra Tønsbergprosjektet, Nye Veier, St. Olavs, NTNU Campus, Nyhavna Utvikling og NRK sitt nye hovedkontor i Oslo. Johan Arnt gjennomgår kort sin reise fra partnering, gjennom samspill og samhandling til integrerte prosjektleveranser.

  • Hvilke muligheter og utfordringer ligger i modellen og hva er erfaringene og resultatene i Norge så langt?
  • Hvordan skal anskaffelsen av partnerne gjennomføres og hvordan skal organiseringen av samhandlingen skje gjennom utvikling, prosjektering og bygging?

Johnny Rimestad Sætre, forretningsutvikler, Veni AS

Med 17 års erfaring i byggebransjen, har Johnny utviklet ekspertise innen samhandlingsmetoder, spesielt gjennom bruk av Virtual Design and Construction (VDC). De siste ti årene har han jobbet med rådgivning på samhandling og digitale verktøy på alt fra små ombygginger av kontorlokaler til nye gigantiske fabrikker, med fokus på hvordan VDC kan forbedre effektiviteten og samarbeidet i prosjekter. Med mentor-sertifikat i VDC fra Stanford har han også undervist i digital samhandling, blant annet ved Universitetet i Stavanger, Fagskoler samt gjesteforeleser på Stanford/CIFE, og innehar solid erfaring fra en rekke roller som teamleder, avdelingsleder, konseptutvikler, strategiansvarlig og COO.

Johnny skal i sitt innlegg se nærmere på hvordan en ny tilnærming til kontraktstrategi kan transformere samarbeidet i byggeprosjekter. Hvordan kan faktisk prosjekthverdagen endres hvis alle aktører har en felles økonomisk motivasjon og verdien av prosjektet står i sentrum?

Christian Cleve Broch, sivilarkitekt, Cleve Broch AS

Christian har 16 års erfaring fra prosjekter innen prosessindustri, hvor tilpasninger av bygget og de tekniske løsninger var utslagsgivende for rett kvalitet og funksjonalitet av brukerutstyret. Prosjekter som arkitekten har gjennomført som ledende arkitekt, med disse utfordringene, er blant annet; Norsk Kylling AS/Rema Industrier – ny fabrikk for næringsmiddelbransjen. Hugaas Rugeri AS – næringsmiddelbransjen (både fra fjøs til rugeri), Marine Harvest AS (lakseindustrien)– Bra Kasser AS (støttefunksjoner til lakseindustrien). GAIA Salmon (lakseindustrien), Eiktyr Industripark (Grønn prosessindustri Orkanger) Elinor Batteries (Batteri prosjekt – Orkanger).

Christian gjennomgår arkitektens rolle i innovative prosjekter, herunder hvordan forstå prosessen, planleggingsfasen, tilrettelegging for prosjektering og gjennomføring av prosjektet som byggherren ønsker.

Nyhetsbrev

Vil du motta relevante nyheter og invitasjoner på e-post?