logo

Ny avgjørelse fra Høyesterett om prinsipper for økonomisk oppgjør ved feilklassifisering av arbeidstakere.

Den 20. desember 2024 avsa Høyesterett en prinsipiell dom som gir viktige avklaringer om økonomisk oppgjør ved feilklassifisering av arbeidstakere som oppdragstakere. Saken reiste både spørsmål ved (i) hvilke prinsipper som gjelder for etteroppgjør av tilleggskrav for arbeid utført av en arbeidstaker som har vært feilklassifisert som oppdragstaker og (ii) om utbetalt honorar under oppdragsavtalen kan tjene som grunnlag for feriepenger, samt reglene for foreldelse av slike krav.

Faktum

Tre helsearbeidere jobbet for Recoveryakademiet AS gjennom såkalte oppdragsavtaler. Helsearbeiderne skulle imidlertid ha vært klassifisert som arbeidstakere. Helsearbeiderne hadde utført helse- og omsorgsarbeid i selskapets omsorgsboliger. Helsearbeidernes kontrakter var mer eller mindre like, og ble løpende forlenget ved inngåelse av nye tilsvarende avtaler.

Helsearbeiderne fremmet på et tidspunkt krav om etterbetaling av lønnsytelser i form av blant annet overtidstillegg, tariffestede tillegg og feriepenger. Partene var enige om at helsearbeiderne hadde vært feilklassifisert som oppdragstakere.

Høyesterett om prinsippene for etteroppgjør ved feilklassifisering

Hva gjelder det første hovedspørsmålet (prinsipper for etteroppgjør) kom Høyesteretts flertall til at feilklassifisering innebærer at arbeidsmiljølovens preseptoriske regler skal legges til grunn for beregningen av de tillegg arbeidstaker har krav på, med mindre annet er gyldig avtalt. Dersom ikke annet er avtalt mellom partene, innebærer dette blant annet at utført arbeid utover lovens alminnelige arbeidstid klassifiseres som overtidsarbeid. Høyesteretts flertall uttalte at det skal foretas fradrag dersom det mottatte honoraret helt eller delvis allerede kompenserer for de ansattes fremsatte krav - for å unngå overkompensasjon. Høyesteretts flertall ga i den forbindelse uttrykk for at det må foretas en konkret vurdering i den enkelte sak, der bevisbyrden for overkompensasjon ligger hos arbeidsgiveren.

Høyesteretts mindretall mente derimot at feilklassifiserte arbeidstakere ikke kan kreve mer enn de ville mottatt dersom avtaleforholdet opprinnelig hadde vært riktig klassifisert. Mindretallet vurderte i den anledning at riktig prinsipp for det økonomiske oppgjøret ville være at samtlige utførte arbeidstimer skulle godtgjøres som utført i et arbeidsforhold, og at det deretter gjøres fradrag for vederlaget arbeidstakerne har mottatt etter oppdragsavtalen.

Høyesterett om feriepenger og foreldelse

Videre vurderte Høyesterett (enstemmig) at krav på feriepenger skal beregnes ut fra honoraret arbeidstakeren har mottatt som oppdragstaker.

Høyesterett uttalte videre at helsearbeidernes krav på feriepenger ikke var foreldet, ettersom en feilklassifisert arbeidstaker ikke kan gjøre gjeldende sine ufravikelige rettigheter knyttet til ferie. Krav på feriepenger er ikke gjenstand for foreldelse i en situasjon der manglende uttak av ferie (etter ferieloven), og dermed også manglende utbetaling av feriepenger, skyldes arbeidsgiver. Følgelig var ikke helsearbeidernes feriepengekrav – helt tilbake til 2008 - foreldet.

Dommens betydning

Prinsippene Høyesterett la til grunn for etteroppgjør innebærer at feilklassifiserte arbeidstakere kan fremme store krav på etterbetaling, uten at det nødvendigvis må foretas fradrag for honoraret de mottok som oppdragstakere. Høyesterett presiserer i den forbindelse at arbeidsgiver plikter å sørge for riktig klassifisering. Trår arbeidsgiver feil, kan det resultere i store økonomiske forpliktelser ved en «omklassifisering» fra oppdragstaker til arbeidstaker.

Vår anbefaling er – som alltid – at arbeidsgiver foretar grundige og samvittighetsfulle vurderinger før selskapet engasjerer oppdragstakere.

Arntzen de Besche kan bistå ved behov for vurdering av riktig klassifisering av oppdragstakere/arbeidstakere.

Nyhetsbrev

Vil du motta relevante nyheter og invitasjoner på e-post?